Dan Park på fri fot igen

Dan Park är åter på fri fot efter att ha avtjänat ett 4 månader långt fängelsestraff.

 

4 oktober 2018 hölls förhandingen i Malmö tingsrätt.

Till grund för två av de sju åtalspunkterna om hets mot folkgrupp låg anmälningar som Juridikfronten inkom med under juli månad 2015 för uttalanden som Dan Park skrivit på sitt Twitterkonto.

 

Park åtalades för hets mot folkgrupp på sju punkter, varav tre av dem även påstods vara ofredande alternativt förtal. De påstådda brotten begicks 2015 och 2016. Park fälldes för ett fall av förtal och fem fall av hets mot folkgrupp

 

Park dömdes till 3 månaders fängelse samt 15 000 i skadestånd till Afrosvenskarnas riksförbunds Momodou Jallow. (Vilket förstås bara var trams, då Park bara skärmdumpat en bild från ett föredrag Jallow höll – och redan 2014 har dömts för sin affisch av Jallow som ”bortsprungen negerslav”.)

 

Tingsrätten friade iaf Park på två av punkterna.

 

Men hovrätten fällde på ytterligare en punkt, både avseende HMF och förtal samt skärpte straffet till 4 månaders fängelse. Förhandlingen i hovrätten var 2 april 2019.  Högsta Domstolen godkände inte prövningstillstånd, dvs hovrättens dom gällde.

 

Det är inte första gången som Park döms till fängelse för sin konst.

2014 dömdes Dan Park i tingsrätten till sex månaders fängelse för HMF. Straffet sänktes senare av hovrätten till fem månaders fängelse. Den gången hann Park avtjäna hela straffet i häktet. Även galleristen Henrik Rönnqvist som ställt ut Parks konst dömdes för HMF 2014 (fast inte till fängelse).

 

I tingsrätten 4 oktober 2018 var Park bl a åtalad för att på sin blogg ha återgett en dansk tidningsartikel där hans konst fanns avbildad.

När åklagaren frågade om Park ansåg sig ha något eget ansvar för att ha återgett artikeln svarade han:

 

“Jag har väl rätt att visa vad tidningar skriver om mig? Vad är det mer jag inte ska visa? Ska jag inte visa kvitton från Willys? Varför ska jag inte få det? Om jag liksom köper någonting för 88 kronor kan det ju utgöra hets mot folkgrupp. Heil Hitler. Var går gränsen?”

 

Enligt Expo är talet 88 en symbol som ska betyda Heil Hitler, eftersom bokstaven H är den åttonde bokstaven I alfabetet.

Åklagaren uppskattade inte att Park nämnde talet 88 och “Heil Hitler” och sa “Du gör dig precis skyldig nu igen till hets mot folkgrupp.”

Punkten om tidningsartikeln på bloggen friades från HMF. Men en förundersökning inleddes alltså angående Parks yttrande i tingsrätten… Bara i Sverige? Säkrast att bara svara ”Ingen kommentar” på åklagarens frågor i förhandlingarna?

 

Polisens demokrati- och hatbrottsavdelning har genomfört förhör med såväl Dan Park själv, som med domaren i tingsrättsförhandlingen, åklagaren och domstolssekreteraren.

Hör Dan Park själv berätta om det i vår intervju med honom.

 

Senast 21 november skulle Dan Park ha infunnit sig på anstalten i Mariefred. Men Park dök aldrig upp. Han passade på att åka på semester en vecka istället. (Han ansökte faktiskt om uppskov, men nekades.)

Polisen hämtade honom dagen efter att han kom tillbaka från Budapest och det blev 10 dagar i Malmöhäktet innan det var dags att åka till Mariefredsanstalten.

20 februari 2020 var straffet avtjänat och Dan Park en fri man igen och gör nu åter Malmös gator osäkra med sina affischer och sitt tapetklister.

 

 

Dan Park talar 3 nov 2019

Här talar Dan Park på vår manifestation om folkutbytet och behovet av återvandring, som vi arrangerade 3 november 2019 på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Se talet här!

 

Dan Park kommer inte att tystna.

Han är och förblir en av våra främsta yttrandefrihetskämpar. 

 

 

Tack för att du inte låter dig tystas, Dan!

Du är en förebild för oss alla och en sann hjälte!

 

 

Protestera mera!

/ Stockholmare för ett suveränt Sverige

Lämna en kommentar